Start eOverdracht in Overijssel: 'Betere zorg en minder administratie'

  • 23 september 2024
  • Nieuwsbericht
  • V&VN Algemeen
51A2946
Foto ter illustratie © Beeldbank V&VN

Vijf zorgorganisaties in de provincie Overijssel (Samen Gezond IJssel-Vecht) zijn deze maand gestart met eOverdracht. Een deel van de verpleegkundige overdracht tussen vijf zorgorganisaties in de langdurige zorg wordt nu elektronisch verzonden. Denk aan gegevensuitwisseling van geboortedatum, naam, adres, woonplaats, huisarts, BSN en zorgleverancier.

De verpleegkundige gegevens worden verstuurd in zogenoemde Zorg Informatie Bouwstenen (ZIBS). In totaal zijn daar 57 van. Chief Nursing Information Officer Arenda Jansen werkt bij zorgorganisatie IJsselheem in de regio Zwolle.

“Wat was ik graag in één keer live gegaan met méér dan vijf zorgorganisaties in de regio. De eerste 14 ZIBS kunnen nu worden verzonden en ontvangen. Er is een leverancier, SDB, die alle 57 al heeft ingebouwd. Andere leveranciers al zeker 30. De ziekenhuisleveranciers hebben er nu bijna 14 klaar.

“We hopen dat we snel ook met de ziekenhuizen alle verpleegkundige informatie kunnen gaan uitwisselen. Dat leidt tot betere zorg met minder administratieve last en overvraging van onze cliënten.”

Sectoroverstijgend werken

De regio Samen Gezond IJssel-Vecht is één van de elf samenwerkingsverbanden die experimenteren met eOverdracht. De uitwisseling van de basisgegevens van patiënten moet ook sectoroverstijgend worden, bijvoorbeeld van ziekenhuis naar verpleeghuis. V&VN heeft een akkoord hierover getekend.

Lees meer over digitale gegevensuitwisseling

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)