‘Verpleegkundige gegevens onmisbaar bij digitale uitwisseling’

  • 23 september 2024
  • Nieuwsbericht
  • V&VN Algemeen
Toetsenbord
Foto ter illustratie © Beeldbank V&VN

In Nederland wordt hard gewerkt aan betere digitale gegevensuitwisseling in de zorg. “Bij het landelijk delen en hergebruiken van patiëntengegevens tussen zorgprofessionals in de verschillende sectoren, vormen de gegevens van verpleegkundigen en verzorgenden een belangrijke en onmisbare schakel”, stelt Chief Nursing Information Officer (CNIO) Arjen Wignand, werkzaam in Amsterdam UMC.

Op dit moment verloopt digitale gegevensuitwisseling verre van probleemloos en is er sprake van veel onnodige administratieve last. Dit komt doordat organisaties als ziekenhuizen, verpleeghuizen en wijkverpleging verschillende computersystemen gebruiken.

CNIO Gert de Marie: “In het Haaglanden Medisch Centrum, waar ik werk, is het bijvoorbeeld alleen mogelijk om bij de overplaatsing van een ziekenhuispatiënt naar een verpleeghuis een pdf mee te sturen waarin de verpleegkundige overdracht staat. Dat is overigens zo in de meeste ziekenhuizen. Die pdf is in feite niet meer dan een uitgeprinte brief waarin gegevens staan die handmatig weer moeten worden ingevoerd.”

Taal die systemen met elkaar laat ‘praten’

De bedoeling is dat een internationale zorgtaal wordt ingebouwd die alle systemen met elkaar kan laten ‘praten’, zonder dat bestaande systemen hoeven te worden vervangen. Wignand: “Dit noemen we Eenheid van Taal. Dat betekent dat er afspraken worden gemaakt over het gebruik van vaktermen: welke termen, wanneer en hoe we ze gebruiken in zorginformatiesystemen. Zo blijft de informatie volledig en behoudt die haar betekenis, zowel voor andere zorgverleners als voor patiënten en cliënten.”

Voor die internationale zorgtaal zijn al veel woorden omgezet in codes (SNOMED), die vooral belangrijk zijn voor artsen. Wignand: “Maar verpleegkundigen zijn een net zo onmisbare schakel bij het delen en hergebruiken van patiëntgegevens tussen verschillende zorgsectoren. Het verpleegkundig proces en de verslaglegging daarvan zijn heel belangrijk voor een goede overdracht. Dit geldt vooral wanneer een verpleegkundige informatie moet overdragen aan een collega in een andere zorgsector. Daarom zit V&VN aan tafel met verschillende zorgpartijen om gezamenlijk afspraken te maken over deze nieuwe taal.”

Samen verantwoordelijk

De Marie benadrukt: "Meer zeggenschap voor verpleegkundigen betekent ook dat we móeten laten zien dat verpleegkundigen een belangrijke rol spelen als het gaat om gegevensuitwisseling. Het bestaande woordenboek met codes moet nog worden aangevuld met termen die belangrijk zijn voor het verpleegkundig proces. Deze uitgangspunten worden gedragen door alle CNIO’s in de ziekenhuizen.”

De Marie, die naast CNIO ook IC-verpleegkundige is, kijkt reikhalzend uit naar betere gegevensuitwisseling. "Als IC-verpleegkundige ben ik veel tijd kwijt met het invoeren van gegevens in patiëntendossiers. Ik denk dat dit veel sneller en makkelijker kan.”

Samen sluiten de twee CNIO’s af: “Gegevensuitwisseling in de zorg is een gezamenlijke verantwoordelijkheid, waarbij elke zorgsector en iedere zorgverlener een cruciale rol speelt. Het succes van deze digitale verandering hangt af van de betrokkenheid van álle zorgverleners. Verpleegkundigen moeten hun professionele inbreng blijven leveren om een naadloze gegevensuitwisseling te realiseren.”

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)